MacKay Backyard Retreat,
Meadowlark, Calgary, AB
2018
2019 LANTA Award

The challenge of the design for this renovated bungalow was to create an urban oasis, incorporating specific functional elements and compose a soft lush garden aspect. Elements for design incorporation included a double car garage, accessible hardscape pathways and circulation from the various access points, a dining section, a lounge space and a fire pit area. The variation of grade from entry points added to the complexity in design considerations.

The proposed design took advantage of the variation in grade to create two areas within the backyard. The linear deck adjacent to the house provides ample room for dining and lounging and with the incorporation of privacy screen and pergola, it defines it as an outdoor room, meanwhile creating a soft merge and extension of the interior space. One is able to transition from inside and out with ease. Stepping down into the ‘garden area’, we immediately change surfaces to a natural stone patio surrounded with lush vegetation. This becomes the second outdoor room, and although separated with stairs, there is sufficient transparency so they are both gently integrated. The project included the development of construction documentation and city permitting for the garage as well as the raised deck. These documents were produced with the following software: AutoCAD, Sketchup, Photoshop, and InDesign. All aspects of the design complied with city code and building permit guidelines. The final result was extremely successful and the homeowners are enjoying the space created... “I can’t tell you enough how thrilled we are with our new outdoor space. There isn’t a day that has gone by that we don’t
look out in awe and appreciate so much your hard work in helping us achieve our dream. So thank you for that!” Nancy and John Amonson.