Killarney Residential Modern,
Killarney Calgary, AB
2016
2016 LANTA Award

This new inner-city in-fill was designed per the client's desire of a minimal and lush concept.
The rectilinear layout of the flower beds reflect that of the composition of the modern style of the home. The proportions on the ground plane were conceived from the house elevation to create a visually proportional space. The wrapping of the beds provide a sense of privacy and enclosure, without closing it off from the public sidewalk.

The backyard follows a similar concept. The rundle rock retaining wall was pushed away on
one side of the pathway to provide a sense of openness rather narrowness as one transition
from one space to the other. Part of the existing concrete sidewalk was reconstructed to address drainage issues and prevent surface water runoff to a highly used pathway. Weeping tile and grading was used to address roof water and surface water runoff. The plant material for this design consists of a simple palette. Green and blue foliage in a variety of textures, from needles to grass foliage. The front yards has only white blooms, where the back has white and yellow to lighten up the beds, reflect the colour of the dwelling and create contrast against the black mulch. Black mulch was selected for the surface to pick up from the dark trim and accents of the dwelling. 4 A new cotoneaster hedge was added to one side of the yard to balance out with the existing as well as frame the space.