Auburn Shores Residence,
Auburn Lake, Calgary, AB
2014 - 2016

2019 LANTA award
 

The functional use of this landscape was the primary focus of the design. The family with
young children required a practical and flexible layout as part of the landscape. Because of the slope down to the water of the backyard and the effect of a walkout basement, the terracing was an essential aspect from the first stages of design. The grading and retention was carefully considered to meet code while avoiding the use of guardrails as the view of the lake plays a significant role. This was a challenge, because we had to keep the terracing to a minimum, but never exceeding grade changemaximums.

The end result is very successful. This was mainly due to the careful curvilinear configuration of the layout of these spaces. Each terrace had its own use, starting from the covered patio, to a putting green, open lawn area to accommodate a trampoline and soccer practice, transitioning to an informal fire pit area next to the water, a synthetic grass space for gear and water sport storage and finally to the rock and dock for water access.